Beschrijving
De multivitamine: een supplement met vitaminen en mineralen die we dagelijkse nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren en onze gezondheid op peil te houden. U bent waarschijnlijk bekend met onze innovatieve Multi Dag & Nacht formules. Innovatieve formules met een dag en nacht tablet, waardoor je overdag de nutriënten binnen krijgt voor energie. En 's nachts voorzie je het lichaam van de stoffen die nodig zijn voor je herstel.
Deze uiterst hoogwaardige en op wetenschap gebaseerde formules blijven onze eerste aanbeveling. Een fundament voor iedereen, waarnaast een magnesium en omega 3 product tevens tot het algemene advies horen.
Toch hebben we ervoor gekozen om ons multivitamine assortiment uit te breiden met de Multi Basis. Een basisdosering met al de biologische actieve vormen van de essentiële vitaminen en mineralen in één tablet.
Waarom een basis multivitamine?
De Multi Basis – met doseringen rond de referentie inname – biedt door het brede spectrum aan vitaminen en mineralen een goed startpunt wat betreft suppletie. Met doseringen omstreeks de referentie inname creëren we een basis waaruit verder suppletieadvies mogelijk is aan de hand van persoonlijke behoefte.
Biologische beschikbare vormen
De verschillende soorten supplementen die tegenwoordig overal verkrijgbaar zijn verschillen vaak van kwaliteit. Dit geldt ook voor basissuppletie in de vorm van een multivitamine. Geregeld bevatten laagwaardige multivitaminen maar een beperkt aantal nutriënten – vaak in de slecht opneembare, synthetische vorm.
Biologische beschikbare vormen zijn goed opneembaar voor ons lichaam en hoeven geen omzettingsproces te doorlopen, zoals synthetische vormen.
Naast een breed spectrum aan essentiële vitaminen en mineralen is het ook belangrijk om rekening te houden met de persoon die het supplement slikt. Een goede multivitamine sluit namelijk naadloos aan op de behoefte van degene die het neemt. De ervaring leert ons dat een multi afgestemd op leeftijd, geslacht en leefwijze efficiënter is dan iedereen dezelfde pil geven. Daarom hebben we multivitaminen voor mannen, vrouwen (ook gedurende zwangerschap) en kinderen. Diverse mensen – in verschillende levensfasen – hebben namelijk andere behoeften.
Multi Basis
De Multi Basis bevat uitsluitend biologische beschikbare vormen. Daarnaast hebben we gekozen voor een breed spectrum aan essentiële vitaminen en mineralen die in de basis nodig zijn om goed te kunnen functioneren en bij te dragen aan de gezondheid. Deze basisdosering biedt een goed startpunt wat betreft suppletie en geeft daarnaast ruimte om naar wens verder aan te vullen.
De verscheidenheid aan vitamine en mineralen in de Multi Basis zorgt ook voor een brede inzetbaarheid.
Opbouw
Een goede multivitamine houdt rekening met de opbouw van de lichaamscellen. Om deze reden is onder andere vitamine A aan de samenstelling toegevoegd. Vitamine A is oplosbaar in vet en draagt bij aan de celdifferentiatie. Daarom zijn ook calcium en vitamine D3 aan de Multi Basis toegevoegd. Beide zijn namelijk belangrijk voor de aanmaak van cellen en weefsels.
Daarnaast is calcium nodig voor de prikkelgeleiding in het hart, de zenuwprikkeloverdracht en een gezonde bloeddruk. Maar ook andere nutriënten hebben baat bij calcium – het zorgt namelijk voor het transport en de opname van voedingsstoffen. Onder andere onze spiercontractie, nierfunctie, vetstofwisseling, hormoonafgifte en de aanmaak van zowel neurotransmitters als enzymen zijn hierbij gebaat.
Ook ijzer speelt een rol bij de weefselgroei en -ontwikkeling. Het mineraal ondersteunt namelijk de vorming van hemoglobine, de stof waaruit rode bloedcellen ontstaan. Rode bloedcellen zijn vooral van belang voor het zuurstoftransport in ons lichaam. IJzer stimuleert bovendien de energie in de cellen en de functie van het afweersysteem.
B-complex voor het energieniveau
Vitamine B1
De combinatie B-vitaminen zijn mede belangrijk voor de energiehuishouding in ons lichaam. Zo is vitamine B1 (thiamine HCL) belangrijk voor de productie van energie uit koolhydraten. Het zorgt namelijk voor optimaal functioneren van de organen – zoals hersenen, spieren, hart en zenuwen – die voor de energieproductie afhankelijk zijn van koolhydraten. Bij ontoereikende B1-waarden kunnen koolhydraten niet als energiebron benut worden.Bovendien is B1 van belang voor de afbraak van aminozuren en bij de gluconeogenese; de hervorming van glucose.
Vitamine B2
Vitamine B2 is daarentegen belangrijk voor stofwisseling van vetzuren, koolhydraten en eiwitten. De biologische actieve vorm – riboflavine-5-fosfaat – is daarbij belangrijk voor de energieproductie. Ook is B2 betrokken bij de synthese van glutathion; de krachtigste antioxidant in het lichaam. Door antioxidatieve eigenschappen beschermt het onze cellen tegen oxidatieve schade, werkt het herstellend voor de huid en is goed voor het gezichtsvermogen. Ontoereikende riboflavine waarden verstoort de ijzeropname wat bijdraagt aan te lage hemoglobine niveaus.
Vitamine B3 (niacinamide)
De biologisch actieve vorm van vitamine B3 (niacinamide) is onder andere belangrijk voor de stofwisseling van stofwisseling van koolhydraten, vetten, eiwitten, een groot aantal hormonen, neurotransmitters en enzymen. Door deze biologisch actieve vorm in een multi te verwerken verbetert de energiehuishouding waardoor de vitamine inzetbaar is bij vermoeidheidsproblemen, stemmingswisselingen of ter ondersteuning van het maagdarmkanaal. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat niacinamide de insulineresistentie kan verhogen door de cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken te beschermen of verbeteren.
Vitamine B5
De stabiele en biologisch actieve vorm van vitamine B5 calcium-D-pantothenaat en is van belang voor de voortplanting, groei en fysiologische functies.7 Ook hormonen, neurotransmitters en vetstoffen zijn afhankelijk van B5 om goed te functioneren.8 Door de goede bijnierfunctie staat B5 ook wel bekend als het anti-stresshormoon.
Vitamine B6 (pyridoxaal-5-fosfaat)
Ook de actieve en biologische beschikbare vorm van vitamine B6 pyridoxaal-5-fosfaat is aan de Multi Basis toegevoegd. De veilige vorm van B6; Pyridoxaal-5-fosfaat (P-5-P), is een cofactor bij meer dan 140 enzymreacties. Het grootste gedeelte van deze reacties heeft betrekking op de aminozuur stofwisseling en andere stikstofverbindingen. Ook voor de celenergiehuishouding, lipidenstofwisseling en de productie en activiteit van bepaalde hormonen gebruiken we B6.
Vitamine B12 (methylcobolamine en adenosylcobolamine)
Om het B-complex in deze multivitamine compleet te maken zijn ook methyl- en adenosylcobolamine toegevoegd. Vitamine B12 is cruciaal voor de DNA-synthese, cellulair herstel, bloedaanmaak en de hersenfunctie.
B12 in de vorm methylcobalamine heeft de ondersteunende eigenschap gestapeld folaat beschikbaar te maken voor het lichaam. Bij vermoeidheid is het advies om adenosylcobalamine te suppleren. Deze biologisch beschikbare vorm van vitamine B12 heeft namelijk een rol binnen de vorming van ATP, de voornaamste energiebron van ons lichaam.
Vitamine C, ijzer en zink voor de weerstand
Vitamine C
Voor de opname van vitamine C zijn we volledig afhankelijk van opname uit voeding. Vitamine C is van belang gezien het een belangrijke rol speelt voor het immuunsysteem. Zo is aangetoond dat vitamine C zowel de productie als de functie van leukocyten (witte bloedcellen) en dan met name van neutrofielen, lymfocyten en fagocyten stimuleert. Daarnaast is het een belangrijke antioxidant voor het lichaam die beschermt tegen vrije radicalen. De weerstandsvitamine is namelijk in staat om te reageren met alle fysiologische relevante radicalen en oxidanten. Vitamine C in de vorm calciumascorbaat is een goed opneembare en biologisch beschikbare vorm.
IJzer
Het mineraal ijzer maakt deel uit van ons zogenoemde hemoglobine. Dit gespecialiseerde eiwit verzorgt het transport van zuurstof en koolstofdioxide door onze bloedbanen, waar het ook een derde van onze rode bloedcellen opmaakt. De realiteit leert ons echter dat ontoereikende ijzerwaarden eerder regel dan uitzondering zijn. Voornamelijk menstruerende vrouwen, zwangeren, kinderen in de groei, vegetariërs en sporters zijn te categoriseren als risicogroepen.
IJzer bisglycinaat is de meest biologisch beschikbare vorm van ijzer. De structuur van een aminozuurchelaat is namelijk dusdanig sterk dat ons maagsap de vorm niet kan splitsen. De aminozuren werken namelijk als beschermende laag voor het ijzer waardoor het ijzer bisglycinaat als volledig element onze darmen bereikt. Dit zorgt bovendien voor minder maag en darm ongemak gerelateerd aan ijzer-suppletie.
Zink
Zink is één van de belangrijkste sporenelementen. Het mineraal heeft een rol in talloze biochemische processen, waaronder de eiwitsynthese, het immuunsysteem, het celdelingsproces en het gezichtsvermogen. Het metaal is daarnaast goed voor de productie van zaadcellen en de kwaliteit van het sperma. Het complete lichaam bevat ongeveer twee tot drie gram zink, waarvan het merendeel te vinden is in de grote spieren. Hier wordt het essentiële sporenelement snel opgebruikt, waardoor zink voorraden ook adequaat aangevuld moeten worden.
Dagelijks zink rijke voeding consumeren is moeilijker geworden door bodemverarming. Daarnaast vormen vegetariërs en veganisten een risicogroep voor een ontoereikend zinkniveau. Plantaardig zink is immers slecht opneembaar voor het lichaam in verhouding tot zinkbronnen op dierlijke basis. Zink suppletie is dus voor een grotere groep aan te raden dan je bij voorbaat zou aannemen.
Calcium en vitamine D voor de botten
Calcium
Het meeste calcium is aanwezig in ons skelet en tanden (99 procent van het calcium in ons lichaam). Daarnaast is het ook noodzakelijk voor de prikkelgeleiding in het hart, zenuwprikkeloverdracht, een gezonde bloeddruk, bloedstolling, wondheling, het transport en opname van voedingsstoffen, spiercontractie, nierfunctie, onze energiehuishouding, vetstofwisseling, de afgifte van hormonen, aanmaak neurotransmitters en enzymen.
Calcium in onze botten is vooral hydroxyapatiet. Daarnaast is calcium aanwezig in het bloed, extracellulaire vloeistof, spieren en andere weefsels. Het is essentieel voor zenuwgeleiding, spiercontractie, vasculaire contractie, vasodilatie, uitscheiding uit een klier, celmembranen en capillaire permeabiliteit, enzymreacties, ademhaling, nierfunctie en bloedstolling. Het speelt ook een rol bij neurotransmitter en hormoonafgifte, opname en binding van aminozuren, cyanocobalamine (vitamine B12) absorptie en gastrine secretie.
Vitamine D
Het gehalte van vitamine D in het bloed staat in direct verband met de sterkte van de botten. Boven zorgt de zonnevitamine dat calcium uit de voeding via de dunne darm wordt opgenomen, wat het een onmisbare vitamine maakt.
Ruim 95 procent van onze behoefte aan vitamine D synthetiseren we uit zonlicht, de overige 5 procent uit voeding. Tijdens de zomer hebben we dan ook meer vitamine D in ons bloed. Vitamine D optimaliseert de beschikbaarheid van calcium en fosfor, zodat deze mineralen tot een verharding van de botstructuur zullen leiden.
Vitamine D3 is van essentieel belang voor een gezonde botvorming en het is zeker aan te raden deze vitamine het hele jaar door te suppleren.