Vitakruid NAC 600mg N-acetyl-l-cysteïne

60 stuks

16,95 €

Toepassing NAC

N-acetyl-l-cysteïne is een antioxidant en beschermt daardoor onze organen en weefsels tegen vrije radicalen. Voor sporters is het aminozuur goed voor het uithoudingsvermogen, omdat NAC door haar antioxidant activiteit zorgt voor een betere functie van het spierweefsel.

Bovendien heeft NAC een belangrijke functie voor de luchtwegen. Hier zorgt het geacetyleerde nutriënt voor een verzachting van taai slijm, waardoor het los komt van de luchtwegwanden. Hierdoor verbeterd onze zuurstofmetabolisatie, wat grote waarde kan hebben voor mensen met ademhalingsproblemen.

Daarnaast heeft NAC een gunstig effect voor de leverfunctie. Het geacetyleerde aminozuur beschermt het orgaan namelijk tegen toxische stoffen zoals, alcohol, paracetamol, zware metalen en cytostatica.

Ook voor verslavingszorg kan n-acetyl-l-cysteïne een plaats hebben binnen de therapie3. Door de regulering van de glumaatactiviteit die het semi-essentiele aminozuur voor zijn rekening neemt kan het nutriënt zijn waarde hebben bij het afkicken van verslavingen, zoals drugsgebruik roken en gokken3.

Precursor van glutathion

Cysteïne is een antioxidant omdat het zwavel in een lage oxidatie toestand bevat. Antioxidanten vangen zuurstofradicalen (deze zijn afvalproducten van de celmetabolisme). Cysteïne is meer bepaald een precursor voor het tripeptide glutathion. Dit tripeptide wordt via biosynthese gevormd uit de aminozuren cysteïne, glycine en glutaminezuur.

Functies glutathion

De vier belangrijke functies van glutathion zijn detoxificatie, antioxidatie, immuunmodulatie en DNA bescherming.

Detoxificatie

Glutathion bindt zich aan vetoplosbare toxines, zoals zware metalen, oplosmiddelen, pesticiden en maken deze in water oplosbaar, zodat ze via urine kunnen worden uitgescheiden. De lever is het grootste glutathionreservoir en beschermt op zijn beurt ook de leverfunctie zelf.

Anti-oxidatie

Glutathion is de krachtigste endogene vrije radicalenvanger en is de enige antioxidant die voortdurend regenereert om zelf opnieuw vrije radicalen te neutraliseren8. Glutathion draagt ook bij aan het hergebruiken van andere antioxidanten die geoxideerd zijn geraakt, zoals vitamine C, vitamine E, alfa-liponzuur en coënzym Q10, waardoor de capaciteit van het antioxidantensysteem sterk wordt vergroot.

Immuunmodulerend

Glutathion versterkt ook het immuunsysteem door de reproductie en activering van lymfocyten, en is betrokken bij bijna alle genezing- en beschermingsmaatregelen van het lichaam. Een gezonde groei en activiteit van het immuunsysteem is afhankelijk van glutathion. De snelheid van de aanmaak van lymfocyten bij contact met een ziekteverwekker, en ook de aanmaak van interleukines en antilichamen, wordt mede mogelijk gemaakt door de voorraad beschikbaar glutathion.

DNA beschermend

Glutathion beschermt alle celactiviteit en zorgt voor een optimale werking van de cellen en dus de gezondheid van het lichaam als geheel.

S-Acetyl-L-Glutathion of N-Acetyl-L-Cysteïne?

Regulier glutathion neemt ons lichaam niet goed op. N-Acetyl-L-Cysteïne daarentegen wel, waardoor dat dus ook een betere keuze voor suppletie is om hogere glutathionwaardes in het bloed te krijgen. Maar er bestaat ook nog zoiets als S-Acetyl-L-Glutathion (SALG).
Uit onderzoek blijkt dat de binding van glutathion aan acetyl zorgt voor een volledige absorptie door het lichaam en een gehele opname in de cel. Dus wanneer kies je nu voor SALG en wanneer is NAC het geschikte supplement voor jou?
Zoals eerder benoemd is cysteïne het actieve molecuuldeel van de tripeptide verbinding glutathion. Feit blijft dat cysteïne eerst in het lichaam moet worden omgezet voordat het glutathion wordt. Bij dat proces gaat altijd een deel van de cysteïne verloren. S-Acetyl-L-Glutathion heeft reeds de molecuulstructuur van glutathion, waardoor het dus direct beschikbaar is voor het lichaam.
Mocht je dus uitsluitend de gezondheidsbevorderende effecten van glutathion, zoals detoxificatie willen ervaren, dan is S-Acetyl-L-Glutathion de beste keuze1. Maar zoals eerder te lezen was; N-Acetyl-L-Cysteïne heeft op zichzelf ook een aantal hele mooie toepassingen.
Wanneer je een supplement zoekt met een regulerende rol voor de glutamaataanmaak dan raden we je aan NAC te gebruiken. Verder is SALG een stuk duurder in aanschaf dan zijn acetyl gebonden precursor. De dikte van je buidel zou dus ook een gelegitimeerd argument zijn voor de keuze voor N-Acetyl-L-Cysteïne tegenover S-Acetyl-L-Glutathion.