Beschrijving
Vitamine B12 (methylcobalamine)
Methylcobalamine wordt aangetroffen in het bloedplasma, het cerebrospinale vocht en het cytoplasma. Methylcobalamine draagt bij aan het goed functioneren van het perifere zenuwstelsel, het ruggenmerg en de hersenen. Daarnaast draagt methylcobalamine bij aan het goed functioneren van het algehele immuunsysteem en het op peil houden van een gezond homocysteïne gehalte in het bloed. Methylcobalamine is als co-factor nodig voor de omzetting van homocysteïne in methionine. Deze reactie is nodig om foliumzuur te laten functioneren.
Vitamine B12 (adenosylcobalamine)
Adenosylcobalamine overheerst in weefselcellen en wordt daar vastgehouden in de mitochondriën. Adenosylcobalamine draagt vooral bij aan een normaal energieleverend metabolisme en een goed functionerend zenuwstelsel en vermindert vermoeidheid. Adenosylcobalamine speelt een rol bij de vetzuur-, cholesterol- en eiwitstofwisseling. Daarnaast speelt de magnesiumvorm een rol in de energiestofwisseling en bij hemoglobinesynthese. Adenosylcobalamine speelt een fundamentele rol in de opbouw en afbraak van koolhydraten en vetten. Het is ook betrokken bij de afbraak van verschillende organische verbindingen, waaronder BCAA aminozuren (branched-chain amino acid) zoals leucine, isoleucine en valine. Hierdoor wordt energie (ATP) geproduceerd. Bij onvoldoende adenosylcobalamine stijgt methylmalonzuur (test).
Foliumzuur (Quatrefolic®, 5-MTHF)
De foliumzuurvorm die vaak bij suppletie gebruikt wordt is een synthetische vorm van foliumzuur. Foliumzuur moet eerst door het lichaam worden omgezet in 5-MTHF met behulp van het enzym dihydrofolaatreductase. Dit is een ingewikkeld proces, waarbij ook voldoende aanwezigheid van vitamine B2, vitamine B3 en zink aanwezig moet zijn. Bij een relatief grote groep mensen verloopt de omzetting van foliumzuur naar 5-MTHF (de actieve vorm van foliumzuur) moeizaam. In het verleden is het lastig gebleken om actief folaat (5-MTHF) in een supplement te verwerken, vanwege de instabiliteit ervan. Quatrefolic®, ook wel de vierde generatie folaat genoemd heeft een superieure biologische beschikbaarheid ten opzichte van eerdere bronnen van foliumzuur. De stabiliteit wordt gegarandeerd door de binding met glucosaminezout.
Quatrefolic® is ook beter oplosbaar in water dan 5-MTHF gebonden aan calciumzout (de derde generatie van folaat). Het gevolg hiervan is dat het makkelijker opgenomen kan worden door de cellen in de darmwand, wat de hogere biologische beschikbaarheid van Quatrefolic® mede verklaart. Bovendien kan Quatrefolic® de hersen-bloedbarrière wel passeren in tegenstelling tot gewoon foliumzuur. Daarom is Quatrefolic® met recht de vierde generatie foliumzuur derivaat met vier belangrijke voordelen: biologische beschikbaarheid, veiligheid, stabiliteit en formulering flexibiliteit.
Wanneer welke B12 van Vitakruid?
Vitakruid telt inmiddels vijf verschillende B12 producten die in verschillende situaties worden geadviseerd. Wilt u weten wanneer u welke B12 kunt adviseren? Neem dan contact met ons op